Látnivalók

Debreceni főtér

Az utóbbi években szinte teljes egészében megújult és sétálóövezetté alakult történelmi belváros minden egyes négyzetméterére elképesztő mennyiségű kultúrtörténeti nevezetesség és látnivaló jut: különböző stílusokban megálmodott színes épületek, műemlékek, a hagyományos és modern múzeumok és galériák. A kulturális élmények mellett csobogó vizű szökőkutak, a belvárosi sétálóövezetben lévő számtalan terasz, kávézó, bár és étterem várja a kikapcsolódni vágyó vendégeket.

Nagytemplom

A „kálvinista Rómaként” aposztrofált Debrecen a magyar református vallás központja, itt található az ország legnagyobb református temploma, a város főterén álló Református Nagytemplom. A templomot nem csak mérete, de a magyar történelemben betöltött szerepe tette igazán naggyá: az 1848/49-es magyar szabadságharc idején Kossuth Lajos kormányzó itt mondta ki a magyarok függetlenségét jelentő Habsburg-ház trónfosztását.

Emlékkert

A Nagytemplom és a Református Kollégium közötti parkban a Gályarabok emlékműve, a Bocskay szobor, valamint a Romkert kiállítóterme és kávéháza található. A Nagytemplom történelmi jelentőségére az Emlékkertben 2013-ban felállított Nemzeti Emlékhely oszlop emlékeztet.

Református Kollégium

A Református Kollégium, az ország legrégebbi, 475 éve folyamatosan működő oktatási intézménye. Az iskola a kálvinista alapokra épült cíviskultúra bölcsője és az ország legkiemelkedőbb irodalmi és történelmi alakjainak alma matere volt, két ízben a magyar országgyűlésnek is otthont adott. A 2013-ban nemzeti emlékhellyé nyilvánított Református Kollégium múzeuma az iskola történetébe, a diákok életébe, és a tiszántúli református egyház művészetébe ad betekintést, de megtekinthető itt az ország egyik legnagyobb, legszebb egyházi könyvtára és az 1849-ben az országgyűlésnek otthont adó Oratórium is.

Déri Múzeum

Déri Frigyes 1920. október 18-án adományozta művelődéstörténetileg rendkívül jelentős gyűjteményét a magyar államnak azzal a megkötéssel, hogy Debrecenben múzeumot emelnek bemutatására. A múzeum legnagyobb értéke a 19. századi híres magyar festőművész, Munkácsy Mihály bibliai jeleneteket ábrázoló monumentális Krisztus Trilógiája (Krisztus Pilátus előtt, Golgota, Ecce homo) a Déri Múzeumban található. A festmények közül jelenleg az Ecce Homo és a Krisztus Pilátus előtt látható. A neobarokk épület – előtte Medgyessy Ferenc szobraival – Debrecen belvárosának ékessége.

MODEM - Modern és Kortárs Művészeti Központ

A Kölcsey Központ épületegyüttesében Közép-Európa egyik legkorszerűbb modern és kortárs művészeti központja, a MODEM várja a színvonalas képzőművészeti kiállítások és az izgalmas társművészeti programok kedvelőit.

Debreceni Egyetem

A Református Kollégium alapjaiból nőtt ki a 2012-ben 100 éves jubileumát ünneplő Debreceni Egyetem. A nemzetközileg is elismert és népszerű egyetem az ország 5 kutató egyetemének egyike, több mint 30 000 hallgatóval.

Nagyerdő

A Nagyerdő alig ötpercnyi távolságra a belvárostól százéves fák alatt kínál teljes körű kikapcsolódást és számtalan szórakozási lehetőséget. A teljesen megújult Nagyerdei Parkban hangulatos sétányok, látványos attrakciók várják a látogatókat, többek között a ködszínház és a Nagyerdei Szabadtéri Színpad. További látnivalók: Békás-tó, Medgyessy-sétány, Nagyerdei Kultúrpark Állat- és Növénykert, Botanikus Kert, Agóra Tudományos Élményközpont, Nagyerdei Víztorony, Aquaticum SPA.